هشدار رییسی به مدیران شرکت های صادراتی: ارز صادراتی عرضه نکنید، عزل می‌شوید

هشدار رییسی به مدیران شرکت های صادراتی: ارز صادراتی عرضه نکنید، عزل می‌شوید

ابراهیم رئیسی امروز دوشنبه ۷ فروردین ماه در جمع مدیران سراسر کشور بر عرضه ارز صادراتی تاکید کرد و نسبت به سرپیچی از این دستورالعمل هشدار جدی داد.

در حالی که بازار ارز کشور طی ماه‌های اخیر ملتهب بوده، رییس جمهور کشور امروز با اشاره به سیاست‌های جدید ارزی کشور و بانک مرکزی و ضرورت اجرای این سیاست‌ها از سوی همه شرکت‌های صادراتی، اظهار کرد که اگر شرکتی ارز صادراتی خود را مطابق دستورالعمل بانک مرکزی عرضه نکند، مدیرعامل و هیات مدیره آن شرکت باید عزل شوند.

او همچنین به معضل اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی اشاره عنوان کرد: اضافه برداشت برخی بانک‌ها از بانک مرکزی آثار تورمی شدید را به همراه دارد و این موضوع باید حل شود و جلوی اضافه برداشت این چند بانک به طور قاطع گرفته شود.

تاریخ:1402/01/09

منبع:خبرانلاین

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

دولت گزارشی از اثر خصوصی سازی سه دهه اخیر بر صنایع مس، فولاد و سایر صنایع معدنی کشور ارائه دهد

سود عملیاتی در حال تداوم قبل از مالیات به رقم ۳۲ هزار و ۴۷۳ میلیارد تومان رسیده که نسبت به رقم ۳۹ هزار و ۶۰۵ میلیارد تومان ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۰ با کاهش قابل توجه ۱۸ درصدی مواجه شده است. سود خالص یا سود عملیات در حدال تداوم نیز به ۳۱ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به رقم ۳۷ هزار و ۸۲۳ میلیارد تومان مدت مشابه سال قبل کاهش ۱۸ درصدی داشته است. براین اساس باید گفت که شرکت صنایع ملی مس در ۹ ماهه اول ۱۴۰۱ در مجموع با کاهش ۱۸ درصدی سود خالص، سود عملیاتی، سود عملیاتی در حال تداوم قبل از مالیات و سود خالص عملیات در حال تداوم، مواجه شده است.

براساس گزارش صورت های مالی که در کدال بورس در دی ماه ۱۴۰۱ منتشر شده است، شرکت ملی صنایع مس ایران با سرمایه ثبت شده ۴۰ هزار میلیارد تومان، در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱  بهای تمام شده عملیاتی معادل ۲۴۴۱۷ میلیارد تومان داشته که رشد ۵۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. این در حالیست که در این مدت معادل ۵۷۵۰۱ میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به ۹ ماهه اول ۱۴۰۰ تنها ۴ درصد رشد کرده است.

شرکت ملی مس با وجود رشد بالای هزینه های عملیاتی، رشد درآمد کمی در این مدت داشته است و در نتیجه سود ناخالص شرکت در این مدت به ۳۳۰۸۳ میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال قبل با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شده است.

ضرورت نظارت دولت بر ظرفیت های بزرگ معدنی کشور و رفع سوء مدیریت های موجود در شرکت های بزرگ


هزینه های فروش و اداری و عمومی نیز در این شرکت رشد ۶۹ درصدی داشته و به ۳۸۳۵ میلیارد تومان رسیده است. همچنین سایر درآمدها ۱۴۸۶ میلیارد تومان و سایر هزینه ها ۹۰۱ میلیارد تومان گزارش شده و براین اساس سود عملیاتی معادل ۲۹۸۳۱ میلیارد تومان اعلام شده که نسبت به سود عملیاتی ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ به میزان ۳۶۲۳۹ میلیارد تومان، با کاهش ۱۸ درصدی مواجه شده است.

هزینه های مالی شرکت نیز معادل ۳.۳ میلیارد تومان اعلام شده که رشد ۷۸ درصدی داشته است. سایر درآمدها و هزینه های غیر عملیاتی نیز به ۲۶۴۵ میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال قبل کاهش ۲۲ درصدی داشته است. براین اساس سود عملیاتی در حال تداوم قبل از مالیات به رقم ۳۲ هزار و ۴۷۳ میلیارد تومان رسیده که نسبت به رقم ۳۹ هزار و ۶۰۵ میلیارد تومان ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۰ با کاهش قابل توجه ۱۸ درصدی مواجه شده است. سود خالص یا سود عملیات در حدال تداوم نیز به ۳۱ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به رقم ۳۷ هزار و ۸۲۳ میلیارد تومان مدت مشابه سال قبل کاهش ۱۸ درصدی داشته است. براین اساس باید گفت که شرکت صنایع ملی مس در ۹ ماهه اول ۱۴۰۱ در مجموع با کاهش ۱۸ درصدی سود خالص، سود عملیاتی، سود عملیاتی در حال تداوم قبل از مالیات و سود خالص عملیات در حال تداوم، مواجه شده است. به عبارت دیگر، سود خالص فملی با کاهش ۶۸۱۰ میلیارد تومان سود خالص در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه شده است. سود خالص فملی در سال ۱۴۰۰ نیز معادل ۵۰ هزار و ۶۴ میلیارد تومان اعلام شده بود

براین اساس سود عملیاتی هر سهم  ۷۰۸ ریال است که کاهش ۱۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. سود غیرعملیاتی نیز ۶۷ ریال بوده که ۲۱ درصد کاهش دارد. سود ناشی از عملیات در حال تداوم ۷۷۵ ریال بوده که کاهش ۱۸ درصدی داشته است و سود پایه هر سهم نیز ۷۷۵ ریال اعلام شده که ۱۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش نشان می دهد.

بهتر بود که ایمیدرو و شرکت های هلدینگی، به وظیفه حاکمیتی و سیاست گذاری و سرمایه گذاری مناسب توجه و بر نحوه اکتشاف و استخراج و فروش مدیریت می کردند و مانع پراکندگی فعالیت شرکت های خصوصی، و ارائه قیمت های مختلف و عدم برنامه ریزی در نحوه استخراج درست منابع عمومی و انفال می شدند.از آن جا که تعداد زیادی از شرکت ها در لیست خصوصی سازی بوده و بخشی از آنها نیز شرکت های معدنی و صنایع معدنی هستند، لازم است که از تجربه سال های اخیر در این زمینه استفاده شود و مانع از کاهش بهره وری و مدیریت و کارایی شود

پس از سه دهه خصوصی سازی صنایع بزرگ کشور، از جمله صنایع مس و فولاد، هنوز گزارشی از اثر خصوصی سازی، بر میزان بهره وری، کارایی، کاهش ضایعات و اتلاف منابع، نوع استخراج معادن، سودآوری، درآمد، صادرات، نسبت های مالی و سایر شاخص های اقتصادی و معدنی، آزادسازی پهنه های معدنی و… ارائه نشده است تا مشخص شود که مالکیت دولتی یا خصوصی، مدیریت دولتی و خصوصی، تا چه حد می تواند در مسیر توسعه صنعتی کشور و منافع ملی کارآمد باشد؟

در پایان تابستان ۱۳۹۳، در مقاله ای با عنوان “توسعه صنعت مس تنها به خصوصی سازی محدود نمی شود / نقش ایمیدرو و شرکت های هلدینگ باید تقویت شود” به مواردی متعددی در رابطه با خصوصی سازی صنایع مس و سایر صنایع معدنی کشور اشاره شد. ۸ سال بعد از آن تاریخ، دوباره همان نکات زنده است و بازهم سوال می کنیم که اثر خصوصی سازی بر صنایع بزرگ و معدنی کشور چه بوده است؟ و چرا گزارشی از اثر خصوصی سازی در سه دهه اخیر بر صنایع بزرگ معدنی کشور، از جمله صنعت مس ارائه نشده است؟ براین اساس لازم است که همان نکاتی که در سال ۱۳۹۳ مطرح بوده را دوباره تکرار کنیم.

 بحث خصوصي‌سازي مس از سال ۸۱ به طور جدي در كشور مطرح شده، اما اهداف و انتظاراتی که از خصوصی سازی مس مورد توجه بوده تحقق نیافته است. در سایر صنایع بزرگ معدنی کشور از جمله فولاد و دیگر صنایع نیز خصوصی سازی صورت گرفته، اما هنوز از اثر خصوصی سازی صنایع بزرگ، گزارشی ارائه نشده که در این مدت سه دهه اخیر که خصوصی سازی در کشور صورت گرفته،

 فقط در حوزه کاری ایمیدرو تا پایان سال ۱۳۹۲ حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان واگذاری صورت گرفت و صنايع فولاد و مس ۱۰۰ درصد و صنعت آلومينيم ۵۰ درصد خصوصي سازي شدند.

اما هنوز گزارش مبسوط و کاملی از اهداف مورد انتظار و مقایسه عملکرد با این اهداف در صنایع مس و صنایع دیگر منتشر نشده تا مشخص شود که خصوصی سازی صنایع مس و مدیریت آن چه وضعیت داشته و آیا به بهبود عملکرد ها منجر شده یا وضعیت دیگری را موجب شده است.لذا انتظار می رود که دولت در این زمینه، ضمن بررسی روند ۲۰ سال گذشته، اصلاحات لازم را مورد توجه قرار دهد تا انضباط مالی و سیاست گذاری، بر این معادن وصنایع معدنی حاکم شود.

هدف این نوع واگذاری ها، خصوصي سازي واقعي و رشد بهره وری و کارایی، حفظ منابع و انفال نبوده است و در مواردی ایرادهایی به این خصوصی سازی وارد بوده و موجب آسیب زدن به واحدهاي معدنی شده است. در واگذاری ها اهلیت رعایت نشده و تنها به صورت شکلی به واگذاری و خصوصی سازی توجه شده در حالی که باید اهداف مورد نظر مورد توجه باشد.

بهتر بود که ایمیدرو و شرکت های هلدینگی، به وظیفه حاکمیتی و سیاست گذاری و سرمایه گذاری مناسب توجه و بر نحوه اکتشاف و استخراج و فروش مدیریت می کردند و مانع پراکندگی فعالیت شرکت های خصوصی، و ارائه قیمت های مختلف و عدم برنامه ریزی در نحوه استخراج درست منابع عمومی و انفال می شدند.

از آن جا که تعداد زیادی از شرکت ها در لیست خصوصی سازی بوده و بخشی از آنها نیز شرکت های معدنی و صنایع معدنی هستند، لازم است که از تجربه سال های اخیر در این زمینه استفاده شود و مانع از کاهش بهره وری و مدیریت و کارایی شود.

در حال حاضر بیش از ۹۷ درصد از معادن در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و تعداد محدودی معدن بزرگ به لحاظ مقیاس در اختیار دولت قرار دارد. در حالی که لازم است در مورد ۹۷ درصد معادن خصوصی شده  کشور نیز بررسی شود که آیا این خصوصی سازی، اهداف مورد نظر را محقق کرده است یا خیر؟

صنعت ۶۰ ساله مس ایران


دولت گزارشی از اثر خصوصی سازی سه دهه اخیر بر صنایع مس، فولاد و سایر صنایع معدنی کشور ارائه دهد / افت ۱۸ درصدی سود شرکت ملی صنایع مس در ۹ ماهه اول ۱۴۰۱

کارشناسان با اشاره به تجربه ۶۰ ساله صنایع مس کشور و خصوصی سازی آن در دو دهه اخیر معتقدند که بهبود عملکرد و مدیریت صنعت مس کشور تنها با خصوصی سازی تحقق نمی یابد بلکه از وظایف حاکمیتی ایمیدرو، و نقش شرکت های هلدینگ گرفته تا استفاده از نظرات مدیران سابق صنایع مس باید مورد بررسی قرار گیرد تا اصلاح ساختار صنعت مس، نهادسازی و بسترسازی های لازم برای ارتقای این صنعت را شاهد باشیم.

نباید دچار خوش بینی شویم و تصور کنیم که با خصوصی سازی و واگذاری صنایع مس و فولاد و… همه مشکلات حل می شود بلکه باید توجه داشته باشیم که با توجه به معادن گسترده ایران از صنایع مس و سنگ آهن گرفته تا معادن دیگر، باید نقش حاکمیتی و نظارتی ایمیدرو و شرکت های هلدینگ و نهادسازی و بسترسازی ها تقویت شود  و نباید با واگذاری معادن، کار نظارت و برنامه ریزی و سرمایه گذاری کمتر شود بلکه برعکس، معادن گسترده ایران نیازمند توجه بیشتر است و نقش دولت برای نظارت برانفال و معادن کشور باید بیشتر شود.

با توجه به اثر خصوصی سازی بر بهبود کارایی و بهره وری معادنی مانند معادن مس، خصوصی سازی باید با بهبود مدیریت و بهره وری همراه شود و نباید تصور شود که  تنها با از دست دادن مالکیت عمومی و دولتی و انتقال انفال به بخش خصوصی، می توان اهداف ونتایج بهتری را محقق کرد؟

به عبارت دیگر، مالکیت دولتی یا خصوصی و مدیریت دولتی و خصوصی حسن و قبح ذاتی ندارد و اگرچه توصیه می شود که مدیریت خصوصی بهتر است و باعث کاهش هزینه و بهبود بهره وری می شود اما باید بررسی شود که کدام مالکیت یا مدیریت امکان بهره وری، ارزش افزوده صنعتی و… را ایجاد می نماید.

در مورد مالکیت معادن که متعلق به همه مردم است ودولت به نمایندگی از سوی مردم مالک معادن است و بر آن نظارت دارد، باید گفت که انتقال مالکیت ممکن است باعث برداشت بی رویه، ناکارآمد و غیر صیانتی شود و باعث تخریب معدن شود و مشکلات دیگری را نیز ایجاد نماید.

بخش خصوصی به جای انتقال دانش فنی، ارتقای کیفیت و توسعه معادن و صنایع معدنی، ممکن است به خام فروشی  و برداشت بی رویه روی آورد و به جای این که معادن مس کشور را با نظارت و مدیریت و نهادسازی بهتر همراه سازد، ممکن است به کاهش کیفیت و کارآیی آن منجر شود.

لذا در این گونه موارد توصیه می شود که مالکیت به عهده دولت باشد اما برداشت از‌آن به بخش خصوصی و در زمان مشخص و محدود واگذار شود تا عملکرد مدیریت بخش خصوصی ارزیابی شود و چنانچه لازم بود مدیریت آن تغییر کند .

زیرا در نهایت هدف این است که برداشت مناسبی صورت گیرد و باعث توسعه کمی و کیفی شود و ارزش افزوده برداشت از معادن افزایش یابد. انتقال مالکیت در شرایطی راهگشای مدیریت و بهره وری است که قبل از آن نهادسازی کافی برای نظارت بر فعالیت بخش خصوصی فراهم و بسترهای لازم آماده شود تا بخش خصوصی نسبت به مدیریت دولتی، کارایی بهتری داشته باشد.

اما اگر زمینه ها آماده نشود باعث نوعی رقابت ناسالم و ناکارآمد می شود و قیمت محصولات را کاهش می دهد و یا باعث برداشت بی رویه و غیر صیانتی و تخریب معدن و … می شود.

در مواردی مانند واگذاری انفال و معادن بزرگ که متعلق به همه مردم ایران است و جزو بیت المال محسوب می شود، دولت به نمایندگی از سوی مردم،  مالک معادن است و بر آن نظارت دارد و اگر هم قرار است با هدف بهبود مدیریت و کاهش هزینه و بهبود کارایی و بهره وری، فعالیت معادن به بخش خصوصی واگذار شود باید ابتدا بررسی شود که درمعادن بزرگ، متوسط، کوچک که کدام مالکیت دولتی یا خصوصی و کدام مدیریت دولتی یا خصوصی می تواند راهگشا باشد.

لذا با توجه به تجربه ۲۰ سال گذشته، در خصوصی سازی معادن از جمله صنایع مس، برخی ایرادات به این نحوه خصوصی سازی  و روش اداره معادن مس و صنایع مرتبط با آن وارد شده است.

نقش حاکمیتی و نظارتی ایمیدرو

عده ای معتقدند که سازمان ایمیدرو باید به نقش حاکمیتی و نظارتی خود بیش از گذشته توجه نماید و عملکردها و نتایج صنعت مس را بررسی نماید که آیا عملکرد ۲۰ سال گذشته، مطابق با شاخص ها و استانداردها و اهداف قبلی بوده است یا لازم است که در ساختار صنعت مس و مدیریت و واگذاری معادن باید تغییراتی ایجاد شود؟

آیا برداشت مواد خام از معادن مس، محصولات جانبی، صنایع جانبی، بازاریابی و فروش باعث افزایش منابع کشور در صنعت مس شده یا این که حضور بخش خصوصی و افزایش تعداد واحدهای بخش خصوصی، پیمانکاران و شرکت های بیشتر، باعث قیمت شکنی، خام فروشی، کاهش توجه به ارزش افزوده مواد واسطه ای و نهایی شده است؟ آیا بازاریابی برای مس ایران انجام شده یا این که عملا باعث افت جایگاه و قدرت چانه زنی صنعت مس ایران شده است؟

با توجه به قیمت قابل توجه مس در بازار جهانی و ایران  و منطقه،  لازم است که نتایج و عملکردها با شاخص های مختلف بررسی شود و اصلاحات مورد نیاز صورت گیرد.

تاریخ:1402/01/09

منبع:فولاد24

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

فولاد از انتظارات تورمی عقب ماند؟

فولاد از انتظارات تورمی عقب ماند؟

در حالی سال ۱۴۰۱ به پایان رسید که انتظارات مثبت تورمی در بازار داخل زمینه‌ساز رونق بازارهای کالایی در کشور بود؛ در این میان رینگ شمش فولاد نیز متاثر از سیگنال‌های تورمی با استقبال خوبی از سوی خریداران در اغلب هفته‌های سال مواجه بود و برخلاف بازارهای جهانی بازار داخلی شمش فولاد رنگ رکود را ندید. این در حالی بود که ظرف سال‌های اخیر از فعالیت ساخت‌وساز در کشور به شکل محسوسی کاسته شده، اما تقاضای سرمایه‌ای در این بازار فراتر از افت تقاضای مصرفی بوده و به این ترتیب این بازار در سال ۱۴۰۱ پر رونق معامله شد.

صعود ۲۸ درصدی نرخ شمش فولاد


بررسی روند معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالای ایران از آن حکایت دارد که ظرف سال جاری میانگین نرخ فروش شمش فولاد از این بازار رشدی ۲۷.۷ درصدی داشت و از ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان به ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. البته رکورد قیمت تایید شده فروش شمش فولاد در این بازار مربوط به هفته ابتدایی اسفند ماه بود که این محصول با میانگین نرخ ۲۱ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد. متقاضیان شمش فولاد در اواسط اسفند و در میانه رکوردشکنی‌های مستمر نرخ ارز در بازار آزاد داخل، حاضر به خرید این محصول با قیمت ۲۴ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز شدند، اما این معاملات ابطال شد و به این ترتیب کانال قیمتی ۲۱ هزار تومان رکورد تاریخی فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالا بود.

ظرف سال ۱۴۰۱ نرخ ارز در بازار آزاد رشدی ۷۴ درصدی داشت و از کانال قیمتی ۲۷ هزار تومان در ابتدای سال به کانال قیمتی ۴۷ هزار تومان در پایان اسفند رسید. به این ترتیب میزان رشد بهای شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس کالا به مراتب کمتر از رشد ارزش دلار بود. بخشی از جا ماندن شمش فولاد از بازار دلار به کاهش قیمت‌های جهانی در این بازه زمانی مربوط می‌شود.

مرور اخبار بازار فولاد در گذر ۱۴۰۱


بازار شمش فولاد ظرف سال ۱۴۰۱ دستخوش اتفاقات متعددی شد؛ ظرف ماه‌های ابتدایی این سال، امیدورای به بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد، زمینه صعود بهای کامودیتی‌ها را فراهم کرد و افزایش قیمت‌های جهانی از رشد بهای شمش و محصولات فولادی در بازار داخل حمایت کرد. در این دوره زمانی سیاست‌گذار صنعتی کشور بر صادرات شمش و محصولات فولادی عوارض صادراتی وضع کرد تا به این ترتیب با کاهش حجم صادرات و افزایش عرضه شمش و محصولات فولادی در بازار داخل، مانع صعود قیمتی در این بازار شود. سیاستی که با توجه به برتری محسوس تولید نسبت به تقاضا در بازار داخل با مخالفت‌های کارشناسان امر مواجه شد. درواقع در شرایطی که میزان تقاضای معمول برای شمش و محصولات فولادی در بازار داخل، کمتر از ۶۰ درصد  تولید است، وضع تعرفه بر صادرات تنها مانعی در جهت صادرات و ارزآوری صنایع فولادی کشور بود. به این ترتیب این تصمیم سیاست‌گذار تمامی حلقه‌های تولید آهن و فولاد به خصوص  حلقه‌های ابتدایی تا میانی زنجیره را نشانه گرفت و فرصت سودآوری را از آن‌ها گرفت.

تغییر فرمول تعیین قیمت پایه  محصولات زنجیره آهن و فولاد شامل شمش و محصولات طویل فولادی با هدف جداسازی قیمت‌های داخلی از نوسان نرخ ارز و قیمت‌های صادراتی تصمیم دیگری بود که در سال ۱۴۰۱ به  مرحله اجرا رسید. به این ترتیب میانگین نرخ فروش در رینگ قبلی، مبنای تعیین نرخ پایه برای عرضه‌های بعد شد. این سیاست از ۲ جنبه اساسی مورد انتقاد بود؛ از سویی جداسازی  بازار داخلی از نوسان قیمت جهانی و نرخ دلار رویایی غیرقابل تحقق است و از سوی دیگر با توجه به شرایط تورمی  حاکم بر بازار داخل، این فرمول زمینه رشد هفتگی قیمت شمش و محصولات فولادی را  مهیا می‌کرد. در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ و همزمان با تابستان ۱۴۰۱، بازار جهانی آهن و فولاد دچار رکود سنگینی شد، اما  فرمول تعیین قیمت پایه و انتظارات مثبت تورمی در بازار داخل مانع از آن شد که رکود و افت قیمت جهانی زمینه کاهش قیمت محصولات میانی زنجیره فولاد در بازار داخل را  مهیا کند.

رویایی که تحقق نیافت!


اگرچه سیاست‌گذار بخش فولاد و تصمیم‌گیران بورس کالا مدعی هستند که نوسان بهای شمش و محصولات فولادی را از نوسان نرخ ارز جدا کرده‌اند؛ اما بررسی روند معاملات شمش و محصولات فولادی بیانگر آن است که نوسان نرخ ارز و برآورد فعالان بازرا از آینده قمیت دلار و همچنین قیمت جهانی شمش و محصولات فولادی به تصمیم‌گیری آن‌ها جهت می‌دهد. اگرچه میزان رشد نرخ شمش فولاد در معاملات بورس کالا کمتر از رشد نرخ ارز در بازار داخل است، اما این موضوع نتیجه عقبگرد قیمت فولاد در بازار جهانی است. جداسازی بازارهای داخلی از بازارهای جهانی و نوسان ارزی در  هیچ بازاری امکان‌پذیر نیست، تحقق‌پذیر نبودن این موضوع در بازار محصولاتی که بخشی از آن صادر می‌شود به مراتب بیشتر بوده و اصرار سیاست‌گذار بر تحقق چنین هدفی تنها باعث آسیب به کل زنجیره تولید در بلند مدت می‌شود.

تاریخ:1402/01/07

منبع:اکوایران

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

حمایت از تولید به مهار تورم می‌انجامد

به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد خوزستان، امین ابراهیمی مدیرعامل فولاد خوزستان گفت: اگر تولید مورد توجه قرار بگیرد، اقتصاد رشد می‌کند و به دنبال آن شاهد مهار تورم خواهیم بود. تولید پایدار در ایجاد اشتغال، محرومیت‌زدایی، امنیت اجتماعی و ایجاد بازار‌های محلی و کاهش آثار منفی رکود تورمی، نقشی مؤثر دارد. یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های رشد اقتصادی، ارزش‌آفرینی و صادرات تولید است.

وی در ادامه گفت: اشتغال پایدار در کشور نیازمند جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی است. باید سرمایه‌گذاران را تشویق به سرمایه‌گذاری در اقتصاد و تولید ملی کرد. باید فضای کسب‌وکار و زیرساخت را آماده کرد. یکی از مهم‌ترین منابع تولید برای هر جامعه، کمیت و کیفیت نیروی کار آن است.

مدیرعامل فولاد خوزستان با اشاره به سخنان رهبری در آغاز سال نو و تاکید ایشان به حمایت همه‌جانبه از تولید، اظهار داشت: در سال‌های اخیر شعار سال با محوریت تولید، اشتغال، توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان و تقویت اقتصاد از سوی معظم‌له تعیین می‌شود. تاکید ایشان بر کاهش تصدی‌گری دولت و تشویق بخش خصوصی و نقش‌آفرینی مردم در اقتصاد است. دولت می‌تواند با تسهیل شرایط حضور بخش خصوصی به شکوفایی اقتصادی کمک کند. از طرفی تدوین دستورالعمل‌های تشویقی، به حضور فعال آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی کلان منجر می‌شود. بدون شک افزایش تولید به رشد مستمر می‌انجامد.

نایب‌ رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اشاره‌ای هم به نقش فولاد در تجارت خارجی و ارزآوری داشت و اظهار داشت: در سال‌های اخیر صادرات فولاد جایگزین مناسبی برای جبران کاهش درآمد ارزی ناشی از صادرات نفت بود. تولید فولاد خوزستان، صادرات‌محور است، به طوری که در سال‌های اخیر توانسته با درآمد ارزی نقش موثری در اقتصاد کشور ایفا کند. در سال ۱۴۰۰ درآمد فولاد خوزستان با صادرات دو میلیون تُن، یک میلیارد و سیصد میلیون یورو معادل سه درصد ناخالص داخلی بود. این مجموعه در سال ۱۴۰۱ نیز، علی‌رغم محدودیت‌های انرژی و کاهش تولید برنامه‌ریزی شده، هشتصد میلیون یورو درآمد ارزی را عاید کشور کند.

ابراهیمی در پایان از افتتاح پروژه‌ی زمزم سه در نیمه اول سال جاری خبر داد و افزود: در نیمه اول امسال پروژه زمزم ۳، بزرگ ترین مگامدول آهن اسفنجی کشور با ظرفیت تولید یک میلیون ۷۶۰ هزار تُن در سال در فولاد خوزستان افتتاح می‌شود. این طرح با سرمایه‌گذاری ۱۳۷ میلیون یورویی، علاوه بر اشتغال‌زایی مستقیم برای ۲۰۰ تَن، به تکمیل زنجیره ارزش تولید و تامین کمبود آهن اسفنجی فولاد خوزستان کمک می‌کند. بهره‌برداری از پست ۴۰۰ کیلوولت در دهه فجر سال گذشته که علاوه بر کاهش توقفات تولید، به پایداری شبکه برق سراسری کمک می‌کند، طرح ماشین ریخته‌گری اسلب عریض، احداث کارخانه اکسیژن و نیروگاه برق ۵۲۰ مگاواتی از دیگر طرح‌های هستند که با بهره‌بردای از آنان، علاوه بر افزایش تولید به اشتغال‌زایی و آبادانی منطقه و شکوفایی اقتصادی کشور کمک می‌کنند.

تاریخ:1402/01/07

منبع:می متالز

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

جذاب‏‌ترین بازار سال آتی

در نظرسنجی پایان سال «دنیای‌اقتصاد»، آینده بازارها در سال۱۴۰۲ بررسی شد. براساس این نظرسنجی، کارشناسان بازار سرمایه معتقدند بورس در سال آینده در مقایسه دلار، طلا، مسکن و خودرو بیشترین بازدهی را خواهد داشت. به‌علاوه، مهم‌ترین محرک بازار سهام سال آینده، تغییرات نرخ دلار خواهد بود. کارشناسان معتقدند در سال آینده رشد شاخص بین ۳۰ تا ۶۰درصد است. از نگاه کارشناسان بورسی، مهم‌ترین دلیل عقب‌ماندگی بازار سهام از سایر بازارها عدم اعتماد سرمایه‌گذاران و مداخله در ارز نیمایی بوده است. همچنین سهام بزرگ و دلاری در سال آینده بیشترین پتانسیل رشد را دارد. با توجه به ارقام ثبت‌شده روز گذشته، می‌توان گفت که دیروز، بعد از ۶اسفند سال جاری دومین روز برتر بازار سهام از لحاظ ثبت عملکرد و بازدهی شاخص‌ها بوده است. شاخص کل بورس با رشد ۸۵هزار واحدی، پس از ۳۱ماه به سطح یک‌میلیون و ۹۰۷هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز در روز گذشته ۸۴/ ۳درصد مثبت شد و رکورد جدید ۵/ ۵۷۵هزار واحد را ثبت کرد. در این روز، شاخص فرابورس نیز به رقم ۲۳هزار و ۸۹۰واحد رسید.

در جهان امروز عوامل زیادی باعث تحولات فکری و تکوین زمینه‌های متنوع و متفاوت جوامع می‌شوند و در این مسیر، نظر‌سنجی‌ها اگر به روش علمی و با تاکید بر فناوری‌های نوین ارتباطی و رسانه‌ای صورت گیرند کمک بسیاری به نوآوری و توسعه جامعه و در این زمینه جامعه سرمایه‌گذاران خواهند کرد. در نظرسنجی جدیدی برای پایان سال ۱۴۰۱ به طور جزئی به سنجش آینده بازار سهام پرداخته شد. این نظرسنجی که از ۳۳ کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه انجام شده از پنج بخش اصلی تشکیل می‌شود. این نظرسنجی، دومین نظرسنجی «دنیای اقتصاد» طی یک ماه اخیر است که به منظور ارائه چشم‌اندازی از آینده بازار سهام (سال ۱۴۰۲) و همچنین بررسی وقایع و اتفاقاتی که به صورت مفصل در گزارش ۲۷ اسفند ۱۴۰۱ با عنوان دومین سال جاماندگی بورس از بازارها منتشر شد، ارائه شده است. بخش اول این نظرسنجی پایان سال به بررسی این موضوع می‌پردازد که در سال آینده کدام یک از بازارها از پتانسیل رشد بیشتری برخوردار هستند. بخش دیگری که برای کارشناسان بازار سرمایه و در نهایت از تصمیمات و استراتژی‌های معاملاتی سرمایه‌گذاران از اهمیت بالایی برخوردار است، محرک‌های تغییر روند یا تشدید روند بورس اوراق بهادار تهران در سال جدید است.

علاوه بر این نیز خبرگان بازار با توجه به رفتار گذشته‌نگر بورس و همچنین اتفاقات اقتصادی و سیاسی که بازار را تحت‌الشعاع قرار داد، میزان رشد احتمالی بورس را پیش‌بینی کردند. در بخش چهارم این نظرسنجی، مهم‌ترین دلیل عقب‌ماندگی بورس تهران از سایر بازارها بررسی شد که اعتماد و نگاه سرمایه‌گذاران بورسی نقش بسیار زیادی را ایفا می‌کند. به این ترتیب در بخش انتهایی نیز پیش‌بینی دیگری مطرح است. این پیش‌بینی حاکی از آن است که در بازار سهام کدام شرکت‌های بورسی با توجه به انتظارات تورمی، تغییرات نرخ ارز در بازار آزاد و همچنین نرخ‌هایی که سیاستگذار تعیین می‌کند، تصمیمات پولی و مالی، احیای برجام و توافقات مذاکرات، بهبود روابط بین‌المللی منطقه‌ای و در نهایت صادرات و واردات محصولات تولیدی و نیازمندی شرکت‌های بورسی ایران و همچنین اقدامات و سیاستگذاری‌های سازمان بورس اوراق بهادار تهران که ناظر و سکان‌دار اصلی بازار است در کنار موارد اقتصادی و غیراقتصادی دیگر، توان رشد بیشتری را نسبت به دیگری دارند. با این حال لازم به ذکر است که بر اساس این اطلاعات و شواهد به‌دست‌آمده، با کوچک‌ترین تغییری مانند احیای کامل برجام، افت یا رشد شدید نرخ دلار آزاد، بهبود روابط دیپلماتیک و همچنین بهبود عملکرد مالی شرکت‌های بورسی در کنار متغیرهای دیگر، ممکن است یک یا چند پیش‌بینی مسیر متفاوتی را طی کند.

بنابراین عملیاتی کردن تصمیمات سرمایه‌گذاری بدون تحلیل و سند منطقی و با پیروی از افکار خبرگان و حتی عمومی نمی‌تواند ملاک مناسبی برای سرمایه‌گذرای در بازارهای که از ریسک قابل‌توجهی برخوردار هستند، باشد. لازم به ذکر است که بورس تهران پیرو نتایج نظرسنجی قبلی «دنیای اقتصاد» عمل کرده است. در نظر سنجی قبلی پیش‌بینی شد که بازار سهام تا پایان سال صعودی خواهد بود و همچنین بازدهی آن صفر تا ۳۰درصد قابل دسترس است و همچنین مهم‌ترین عامل اثرگذار بر بازار نرخ ارز است. بنابراین می‌توان گفت نظرسنجی فعلی نیز با ضریب احتمال بالایی به واقعیت آینده بازار نزدیک باشد و به وقوع بپیوند.


بازار با بیشترین قابلیت رشد

Untitled-2 copy

همانطور که اشاره شد در بخش اول نظر 33 کارشناس بازار سرمایه در رابطه با اینکه کدام‌یک از بازارها بیشترین پتانسیل رشد را در سال آینده دارند، به این صورت است که 91درصد آرا به بورس اختصاص داده شد و تنها 9درصد بر بازار مسکن تاکید داشتند. این در حالی است که با توجه به تغییر و تحولات اقتصادی و غیراقتصادی اخیر و همچنین شرایط بازار سهام، بازارهای ارز، سکه و خودرو به احتمال بالایی از پتانسیل رشد بسیار کمتری برخوردار خواهند بود. لازم به ذکر است که اکنون بازار سرمایه به لحاظ متغیرهای بنیادین و عوامل محیطی اثرگذار، در شرایط خوبی قرار دارد و نیازمند ارائه بسته حمایتی یا به عبارت دقیق‌تر دستکاری‌های دستوری برای رشدهای مقطعی نیست. به طوری که گفته می‌شود بورس، بازار انتظارات است. به این ترتیب بورس اوراق بهادار تهران در حال حاضر از نظر ارزندگی به طور جامع با مسائل بنیادی خاصی همراه نیست که باعث افت شدید قیمت سهام آن‌ها شود.

ابزارهای معاملاتی نیز نسبت به سال 99 بسیار بهبود یافته است. علاوه بر این، در صورتی که اندکی وضعیت پیش‌بینی‌پذیری شرکت‌ها از نظر پارامتر‌های بنیادی تا حدی یکسان و همچنین حذف روند دستوری که موجب منطقی‌تر شدن تحلیل‌های تکنیکالی می‌شود، درست شده  و بودجه به صورت منصفانه‌تری بسته شود، قطعا می‌تواند وضعیت بازار سرمایه را حتی در بازه زمانی کوتاه بهبود بخشد. با توجه به موارد یاد‌شده، می‌توان امید به پتانسیل بالای بورس برای رشد داشت.

در این میان باید خاطر‌نشان کرد که بر اساس مستندات اقتصادی، تورم در سال آینده می‌تواند تاثیر  بسزایی بر بازارها به ویژه بازارهای مالی داخلی داشته باشد. بنابراین بورس را باید تحت‌تاثیر افت شرایط اقتصادی، مستحق افزایش یا بازدهی بیشتر در بلندمدت دانست. به طوری که گفته می‌شود در سال آینده بورس سپر تورمی بسیار مناسبی خواهد بود. از این رو به عقیده کارشناسان این حوزه، پیش‌بینی می‌شود بازار سرمایه در میان‌مدت و بلندمدت افق مطلوبی داشته باشد. همچنین گفتنی است بورس تهران با قوی‌ترین محرک خود که ارز به حساب می‌آید، با تلنگر از آن و کمی تاخیر رشد خود را نمایان کند.


محرک اصلی بازار سهام

Untitled-3 copy

قسمت دوم نظرسنجی پایان سال بورسی «دنیای اقتصاد» به این موضوع پرداخته است که مهم‌ترین محرک بازار سهام در سال پیش رو چیست؟ با توجه به نظرات دریافتی از خبرگان بازار سرمایه، 46درصد آرا نرخ ارز را اصلی‌تری عامل تغییرات بازار سهام معرفی کردند. 27درصد ناظران نیز ثبات در سیاست‌های کلان اقتصادی را بیان کردند که می‌تواند یکی دیگر از محرک‌های قیمت‌ها در سهام شرکت‌های بورس باشد

علاوه بر این، 27درصد باقی‌مانده نظرات روی بازگشت اعتماد سهامداران به این بازار است که این عامل می‌تواند در صورت بازگشت کامل اعتماد به بورس، رفتارهای هیجانی در دیگر بازارها را تا حد زیادی کنترل کند. با‌این‌حال طی سه سال گذشته همواره از بسته‌های حمایتی زیادی توسط دولت و ارگان‌های وابسته برای بهبود بازارها به‌خصوص بازار سهام رونمایی شده و صف این بسته‌ها هم تمامی ندارند. اما بسیاری از مفاد این بسته‌ها یا اجرا نشده‌اند یا اثر مشخصی در بازار نداشته‌‌اند. بنابراین حضور دست دولت نه‌تنها بهبود بلند‌مدت و دائمی در بازار ایجاد نکرده، بلکه عوامل دیگری را مانند نرخ ارز در راس هرم محرک‌های بازار قرار داده است؛ به طوری که کارشناسان اقتصادی معتقدند تحولات سیاسی و اجتماعی در نوسان قیمت بازارهای مالی که در وهله اول بر بازار ارز تاثیر‌گذار است، در این سال‌ها باعث شده نرخ ارز به عنوان تاثیرگذارترین عامل بر بازارها شناخته و حک شود. بنابراین افت یا رشد قابل‌توجه قیمت اسکناس آمریکایی به‌تنهایی می‌تواند تصمیمات بسیاری از سرمایه‌گذاران را از بازاری به بازار دیگر سوق دهد.


رشد حداقل ۳۰درصدی بورس

Untitled-1 copy

بخش سوم پرسشی که مطرح شده مبنی بر این است که رشد بورس اوراق بهادار تهران در سال پیش رو تا چه میزان ارزیابی می‌شود؟ در پاسخ به این سوال تنها 18درصد به افزایش صفر تا 30درصدی بازار سهام اختصاص یافته است.  64درصد نظرات کارشناسان به رشد 30 تا 60درصدی بازار سهام اشاره می‌کند. در ادامه نیز تنها 18درصد آرا به رشد بیش از 60درصدی بورس تخصیص داده شده است.

به این ترتیب رشد منفی برای تمامی صاحب‌نظران محتمل نبوده و دور از انتظار است. گفته می‌شود اگر در سال‌های گذشته زمانی که زیر ساخت فنی آماده نبود، مردم به بورس دعوت نمی‌شدند و سهامداران حرفه‌ای در بازار معامله می‌کردند، قطعا مشکلاتی همچون رفتارهای توده‌‌وار در کنار تصمیمات هیجانی سرمایه‌گذاران هم در بورس و هم در بازارهای موازی آن همچون ارز و سکه پیش نمی‌آمد. اما وقتی عموم مردم به صورت مستقیم درگیر شدند، این چالش‌ها نیز ایجاد شد و مجبور بودند به تبع آن، بسته‌های حمایتی مختلفی ارائه دهند. بنابراین بسیاری از بسته‌های حمایتی که در دو سال اخیر به بازار ارائه شد عمدتا با رویکرد جبران زیان‌های سال 99 بود.  

اما با بهبود نظارت‌های سازمان بورس اوراق بهادار تهران و همچنین جدیت در عملیاتی کردن برخی تصمیمات و سیاستگذاری به منظور بهبود شرایط بازار، سایه این هیجانات مردمی و بسته‌های دولتی از بورس کم‌تر شده و لذا پیش‌بینی‌ها حاکی از رشد معقولی در بورس است.  باید خاطرنشان کرد که بهبود شرایط اقتصادی همواره به بهبود وضعیت بازار سرمایه منجر نمی‌شود. بزرگ‌ترین تهدید بازار سرمایه نحوه اتخاذ تصمیم دولتی است که همواره با کسری بودجه مواجه بوده و می‌تواند تمامی بازارها را تحت‌الشعاع قرار دهد.


اعتماد عامل عقب‌ماندگی

Untitled-2 copy

سوال چهارم به مهم‌ترین دلیل عقب‌ماندگی بورس نسبت به سایر بازارها پرداخته شده است. نگاه کارشناسان این حوزه به این موضوع به این صورت است که 37درصد نظرات به عدم‌اعتماد سهامداران اختصاص دارد. مداخله در ارز نیمایی با 24درصد آرا رتبه دوم را کسب کرد. در ادامه نیز گزینه‌های ریسک‌های سیاسی داخلی و ریسک‌های سیاسی خارجی به ترتیب 21 و 18درصد را به خود اختصاص دادند. به این ترتیب در تحلیل این بخش می‌توان چنین گفت که ترس و اقبال عمومی، ریسک سیاسی و دوره سرمایه‌گذاری، اقتصاد دستوری و قیمت‌گذاری دستوری، نظام چندنرخی، سیاست‌های پولی و بازار جهانی، نرخ رشد اقتصادی، تورم و وضعیت نقدینگی و تحریم تماما بر رفتار سرمایه‌گذاران تاثیر‌گذارند. به طوری که با ناکارآیی برخی سیاست‌های دولت و به‌خصوص نهادهای اصلی بازار همچون سازمان بورس، افکار عموم سهامداران با ترس و هیجان منفی همراه شده است. بنابراین با نبود اعتماد به بازار نمی‌توان امید چندانی به بهبود وضعیت کلی بورس داشت. هر چند که بسته‌های حمایتی در صف اجرا شدن قرار دارند، اما عدم اعتماد مهم‌ترین دلیل عقب‌ماندگی بازار سهام شناخته شده است، زیرا این اعتماد است که سرمایه مردمی را به بازاری هدایت می‌کند و باعث تعمیق و بهبود معاملات و در نهایت عملکرد بازار و ثبات آن می‌شود.

تاریخ:1402/01/05

منبع:دنیای اقتصاد

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

رئیس مجلس: لزوم تجدید نظر جدی در مکان یابی صنایع فولاد

لزوم تجدید نظر جدی در مکان یابی صنایع فولاد

رئیس مجلس بر لزوم تجدید نظر جدی در خصوص مکان‌یابی و استقرار محل صنایع فولادی تاکید کرد.

* دولت و مجلس باید تورم را مهار کنند

به گزارش آرتان پرس، محمدباقر قالیباف صبح جمعه در حاشیه بازدید از کارخانه فولاد زرند در جمع خبرنگاران با اشاره به تولید ۳۰ میلیون تن فولاد اظهار کرد: برنامه ریزی برای تولید بیش از ۵۰ میلیون تن فولاد انجام شده است.

وی با تاکید بر لزوم پرهیز از خام فروشی ادامه داد:

فرآوری مواد معدنی باید مورد توجه ویژه باشد و در این راستا جلوگیری از صادرات مواد خام در دستور کار دولت و مجلس است.

رئیس مجلس بر لزوم تجدید نظر جدی در مکان یابی و نحوه استقرار صنایع فولاد تاکید کرد و افزود:

فولاد از فرصت های بزرگ کشور است که باید از این ظرفیت به بهترین نحو استفاده شود تا اقتصاد غیرنفتی رونق بیشتری بگیرد.

قالیباف عنوان کرد:

تولید فولاد در برنامه پنج ساله هفتم و در سیاست گذاری درازمدت در اولویت است.

وی با اشاره به گلایه مندی کارگران کارخانه فولاد زرند در زمینه حقوق افزود:

به کارگران حق می دهم چرا که علیرغم افزایش حقوق نسبت به دو سال گذشته اما سرعت بالای تورم و کاهش قدرت خرید مشکلاتی را برای کارگران ایجاد کرده است.

تاریخ:1401/12/27

منبع:آرتان پرس

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

توافق روسای جمهور دو غول فولادسازی جهان نزدیک است؟

روسای جمهور روسیه و چین به عنوان دو غول فولادسازی جهان احتمالا در آوریل یا اوایل ماه می (فروردین یا اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) در مسکو دیدار خواهند کرد.

توافق روسای جمهور دو غول فولادسازی جهان نزدیک است؟

* توافق روسای جمهور دو غول فولادسازی جهان نزدیک است؟

به گزارش آرتان پرس، رویترز گزارش داده است که ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ، روسای جمهور روسیه و چین به عنوان دو غول فولادسازی جهان احتمالا در آوریل یا اوایل ماه می (فروردین یا اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) در مسکو دیدار خواهند کرد.

دیدار احتمالی روسای جمهور دو غول فولادسازی جهان در نیمه بهار سال آینده، از هم اکنون همه چشم‌ها و تحلیل‌های فعالان بازار فولاد جهان را به خود معطوف کرده است.

در همین حال، تازه ترین آمارها نشان می دهد: چین با تولید فولاد یک میلیارد و ۱۳ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ میلادی – باوجود کاهش ۲٫۱ درصدی تولید- همچنان غول نخست فولادسازی دنیاست. همچنین تولید آهن خام چین در سال ۲۰۲۲ میلادی با کاهش ۶ میلیون و ۹۷۰ هزار تنی (۰٫۸ درصدی) نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی به ۸۶۳ میلیون و ۸۳۰ هزار تن رسید.

علاوه بر این، روسیه با تولید ۷۱ میلیون و ۴۶۹ هزار تن فولاد خام در سال ۲۰۲۲ -کاهش ۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۱ – به عنوان پنجمین تولیدکننده برتر دنیا نام گرفته است. البته تولید آهن خام این کشور در سال ۲۰۲۱ حدود ۷۷ ملیون و ۲۰ هزار تن بود.

آخرین دیدار  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و شی جین پینگ رئیس جمهور چین به شهریورماه امسال – در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای (SCO) در سمرقند- برمی‌گردد.

تاریخ:1401/12/27

منبع:آرتان پرس

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

چشم‌انداز فولاد در ۱۴۰۲

با وجود تمام چالش‌‌‌هایی که صنعت فولاد در سال‌جاری به خود دید، البته شاهد بودیم که در نیمه نخست سال‌جاری در زمینه تولید شاهد ۱۱‌درصد افزایش بودیم و در زمینه صادرات افت ۱۲درصدی ثبت شد. بر اساس آمار ۱۰ ماهه نیز تولید فولاد میانی کشور به میزان ۲۵ میلیون و ۶۵۵‌هزار تن رسید که رشد ۱۱ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل ثبت کرد.

چشم‌انداز فولاد در ۱۴۰۲

سالی در رکود

حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه آهن و فولاد تهران با اشاره به روند قیمتی بازار آهن‌‌‌آلات در سال‌جاری عنوان کرد: بازار آهن‌‌‌آلات امسال اساسا بازاری بود که چندان متاثر از نوسان‌‌‌های متعددی که در سایر بازارها رخ می‌دهد، قرار نداشت. در سال‌جاری در ابتدای سال با اتفاق‌‌‌های چندانی در بازار آهن‌‌‌آلات روبه‌‌‌رو نبودیم، از این رو در نیمه نخست سال این بازار در رکود نسبی به‌سر برد و بازار در ماه‌‌‌های مرداد و شهریور تقریبا در رکود بود.

رستگار در ادامه با اشاره به عملکرد بازار فولاد و نوسان قیمت‌ها در ۶ ماه دوم سال عنوان کرد:

با شروع نیمه دوم سال و در ماه‌‌‌های مهر و آبان شاهد تغییرات قیمتی در بازار آهن‌‌‌آلات بودیم که این افزایش قیمت‌ها بیش از هر عامل دیگری ناشی از تغییرات قیمت‌های جهانی بود، البته ناگفته نماند که باید این نکته را در نظر گرفت که نوسان نرخ ارز بر قیمت محصولات نیز تاثیرگذار بود. البته باید یادآور شد که نوسان نرخ ارز در کل سبب افزایش هزینه‌‌‌های تولید شد، از همین‌‌‌رو سبب افزایش قیمت‌ها در محصولات فولادی نیز شد. در ادامه شاهد بودیم که در ماه‌‌‌های دی و بهمن نیز این افزایش قیمت‌ها با شیب ملایم ادامه‌‌‌ پیدا کرد. در اواخر بهمن و اوایل ماه اسفند نیز شاهد افزایش ناگهانی نرخ دلار بودیم که روی تمامی بازارها اثرگذار بود، اما این روند افزایشی از هفته دوم اسفند به بعد روند کاهشی به خود گرفت و هم‌‌‌اکنون در روزهای پایانی سال شاهد هستیم که تقاضا در این بازار بسیار کاهش یافته است و در حقیقت خریدار و فروشنده‌‌‌ای در بازار وجود ندارد.

وی همچنین در ادامه با اشاره به روزهای پایانی سال که واحدهای تولیدی مشغول بستن حساب و کتاب خود می‌‌‌شوند، تصریح کرد:

البته واحدهای تولیدی در روزهای پایانی سال و از ۱۵ اسفند ماه انبارگردانی و حسابرسی دارند و در حقیقت بسیاری از کارخانه‌‌‌ها دیگر فروش نخواهند داشت و این رکود می‌تواند ناشی از این موضوع باشد.

رئیس اتحادیه آهن و فولاد تهران در ادامه در پاسخ به این پرسش که بازار آهن‌‌‌آلات طی سال‌جاری تا چه اندازه متاثر از نرخ ارز و نوسان آن قرار گرفته است، بیان کرد:

اساسا بازار آهن‌‌‌آلات نه اینکه بی‌‌‌تاثیر از نرخ ارز باشد، اما خیلی متاثر از آن نیز نبوده است، چراکه تولیدات آهن‌‌‌آلات در داخل انجام می‌گیرد و برای تامین مواد اولیه تولید فولاد در کشور تقریبا واردات نداریم و اگر واردات محدودی نیز داشته باشیم، در حوزه فولادهای آلیاژی است؛ بنابراین به خودی خود افزایش قیمت دلار نباید روی قیمت محصولات فولادی اثرگذار باشد. رستگار همچنین در پاسخ به این پرسش که پیش‌بینی شما برای سال آینده در حوزه بازار آهن‌‌‌آلات و فولاد چیست، گفت: بدون شک هزینه‌‌‌های تولید در ابتدای سال تحت‌تاثیر هزینه‌‌‌های انرژی و افزایش دستمزد نیروی انسانی قرار می‌گیرد و به تبع سبب افزایش قیمت محصول می‌شود؛ در غیر‌این صورت عوامل بسیار اثرگذار که روی قیمت بازار آهن‌‌‌آلات موثر واقع شوند، نخواهیم داشت.

وی در ادامه همچنین با اشاره به این موضوع که سال آینده پروژه‌‌‌های عمرانی چندانی نخواهیم داشت که سبب ساخت‌وساز در کشور شود، اظهار کرد:

با توجه به شرایط موجود پروژه عمرانی چندانی برای سال آینده نخواهیم داشت. ساخت‌وسازهای شخصی نیز به علت گرانی مصالح ساختمانی چندان به راه نخواهند بود. مسکن ملی نیز هر چند از سوی دولت مطرح شده است، اما تاکنون اجرایی نشده و به نظر می‌رسد که تا اجرایی شدن آن نیز فاصله بسیاری وجود دارد. از همین‌‌‌رو با توجه به شرایطی که عنوان شد، به نظر می‌رسد که در کل بازار در رکود خود کماکان باقی خواهد ماند و افزایش قیمت‌ها نیز بر اساس افزایش هزینه‌‌‌های انرژی و دستمزد نیروی انسانی افزایش خواهد یافت.

بازاری در سکون

حبیب‌‌‌‌‌‌‌‌‌الله بشارتی رئیس اتحادیه آهن‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازان تهران عنوان کرد:

بازار آهن‌‌‌آلات در نیمه نخست سال‌جاری با رکود همراه بود. در نیمه دوم سال نیز با تورم افسارگسیخته روبه‌‌‌رو شدیم. افزایش قیمت ارز بیش از هر عامل دیگری بر تورم اثرگذار بوده است. در چنین شرایطی خرید و فروش در بازار متوقف می‌شود و کسی فروشنده نخواهد بود تا شاید بتواند به نرخ بالاتری کالای خود را به فروش برساند و این موضوع به تورم و رکود در بازار بیش از گذشته دامن خواهد زد.

بشارتی همچنین درباره صادرات فولاد و آهن‌‌‌آلات بیان کرد:

در سالی که پشت‌‌‌سر گذاشتیم، وضعیت بازار صادرات نیز چندان مساعد نبود، این در حالی است که می‌توانستیم بازار صادراتی مناسبی را برای خود ایجاد کنیم. یکی از مشکلات ما در زمینه صادرات، عدم‌‌‌‌انتقال ارز است که در حقیقت به نوعی مهم‌ترین مانع صادراتی محسوب می‌شود. وی همچنین نگاهی به سال آینده داشت و درباره چشم‌‌‌انداز سال ۱۴۰۲ عنوان کرد: وضعیت تورم بسیار نگران‌‌‌‌‌‌‌‌‌کننده به ‌‌‌نظر می‌‌‌رسد، امیدواریم برای مدیریت این موضوع در سال آینده، دست‌‌‌اندرکاران چاره‌‌‌اندیشی داشته باشند تا تولیدکنندگان بتوانند با ثبات بیشتری به کار خود در بازار ادامه دهند.

سالی پرچالش

همچنین محمدحسین بصیری عضو هیات‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدیره هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان چندی پیش عنوان کرد: در کل سال‌جاری که به روزهای پایانی آن نزدیک هستیم، برای تولیدکنندگان فولاد چندان سال خوبی نبود، زیرا تولیدکنندگان آن با چالش‌‌‌های بسیاری روبه‌‌‌رو بودند که در این میان می‌توان به موضوع انرژی و تامین برق و گاز آنها در طول سال اشاره کرد.  بصیری همچنین در ادامه با اشاره به موضوع قیمت‌گذاری در بازار فولاد یادآور شد:

امسال قیمت‌گذاری در زنجیره فولاد چندان در حالت تعادل قرار نداشت، زیرا ما شاهد افزایش کاذب قیمت آهن اسفنجی در زنجیره فولاد بودیم و این در حالی بود که تولیدکنندگان صنایع پایین‌‌‌‌‌‌‌‌‌دست مانند تولیدکنندگان تیرآهن یا میلگرد و… محصولات خود را با قیمت پایین‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر و گاهی با ضرر و زیان به فروش رساندند.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت ارز طی سال‌جاری چه تاثیری بر بازار فولاد به همراه داشت، بیان کرد:

امسال افزایش قیمت ارز در کل روی اقتصاد و بازار کشور اثرگذار بود. با گران شدن قیمت ارز قیمت تمام‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده مواد اولیه، ابزار یدکی و… که با قیمت ارز در ارتباط هستند، افزایش یافت که به‌‌‌دنبال خود باعث افزایش گرانی محصول نهایی آنها در بازار شد. در کل نوسان و افزایش قیمت ارز در سال‌جاری تولیدکنندگان را در تنگنای بسیاری قرار داد.

این عضو هیات‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدیره هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان با پیش‌بینی سال آینده بازار فولاد خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط کنونی، چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز چندان خوبی را نمی‌توان برای سال آینده متصور بود، مگر اینکه دولت بتواند سیاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌های حمایتی اتخاذ کند تا تولیدکنندگان بتوانند به تولید خود در چنین شرایطی ادامه بدهند.

کلام آخر

با توجه به بودجه‌‌‌ای که دولت برای سال آینده در نظر گرفته است، بدون شک سال آینده نیز خبری از ساخت‌وساز و پروژه‌‌‌های عمرانی نخواهد بود که این رکود دامن مصالح ساختمانی از جمله محصولات فولادی را نیز خواهد گرفت. بیشتر کارشناسان معتقد هستند که رکود بازار فولاد ادامه‌‌‌دار خواهد بود و تورم نیز ادامه‌‌‌ خواهد داشت؛ بنابراین تولیدکنندگان باید راهی برای صادرات با تمرکز بر کشورهای همسایه بجویند.

تاریخ:1401/12/25

منبع:آرتان پرس

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

کف‏‏‌سازی میلگرد در کانال ۲۵‌هزار تومانی

کف‏‏‌سازی میلگرد در کانال ۲۵‌هزار تومانی

در این میان، توقف جریان افزایشی نرخ ارز در بازار داخل ظرف هفته جاری نیز مزید بر علت شد تا از هیجان در خریدها بکاهد و از حجم معاملات محصولات زنجیره آهن و فولاد در رینگ بازار فیزیکی بورس‌کالا ظرف هفته پایانی اسفند کاسته شود. در عین حال، نرخ‌های فعلی فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا زمینه‌‌‌ساز تثبیت بهای مقاطع طویل فولادی در کانال‌‌‌های جدید قیمتی در سال آینده خواهد بود، به‌‌‌نحوی که برخی فعالان بازار انتظار دارند میلگرد فولادی ظرف سال آینده در کف قیمت ۲۴‌هزار تومان در بازار به فروش برود؛ نرخی که حدود ۳۵‌درصد بالاتر از بهای فروش این محصول در ابتدای سال ۱۴۰۱ است.
 

رکود به سراغ رینگ فولاد نیامد


در حالی سال ۱۴۰۱ به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود که کاهش ارزش پول ملی و مثبت بودن انتظارات تورمی از سویی زمینه رونق بازارهای کالایی کشور را فراهم کرد و از سوی دیگر این فاکتورها به اوج‌‌‌گیری بهای محصولات صنعتی معامله‌شده در بازار فیزیکی بورس کالای ایران انجامید. شمش و محصولات فولادی نیز از این سیگنال‌‌‌های افزایشی در امان نماندند و به این ترتیب افول ساخت‌‌‌وساز و طرح‌‌‌های زیرساختی در کشور ظرف سال ۱۴۰۱ از تقاضای مصرفی برای محصولات طویل فولادی در کشور کاست؛ اما رونق تقاضای سرمایه‌‌‌ای مانع از آن شد که بازار شمش و محصولات فولادی دچار رکود شود.

در هفته پایانی سال ۱۴۰۱ برابر ۶۰‌هزار تن شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران با میانگین قیمت ۲۰‌هزار و ۱۵۰تومان مورد معامله قرار گرفت که این رقم بیشترین نرخ فروش تاییدشده شمش فولاد از این بازار در طول تاریخ فعالیت بورس کالای ایران است. این در حالی است که ظرف هفته ابتدایی معاملات شمش در بورس‌کالای ایران در سال ۱۴۰۱، هر کیلوگرم از این محصول نرخی برابر ۱۴هزار و ۸۰۰تومان داشت. به این ترتیب ظرف سال ۱۴۰۱ حدود ۳۶‌درصد بر نرخ شمش فولاد در معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران افزوده شده است. این در حالی است که در این بازه زمانی برابر ۷۱‌درصد بر نرخ ارز در بازار آزاد افزوده شده و دلار آمریکا از نرخ ۲۷‌هزار و ۱۸۰تومان در نیمه فروردین به ۴۶‌هزار و ۹۵۰تومان ظرف روز سه‌‌‌شنبه ۲۳ اسفند رسیده است. البته در این بازه زمانی نرخ ارز نیمایی با سیاست‌‌‌های دستوری سیاستگذاران دولتی در محدوده ۲۸‌هزار تومان تثبیت شده است.


البته معامله تنها ۶۰‌هزار تن شمش فولاد از رینگ صنعتی بورس‌کالا ظرف هفته پایانی سال نسبت به حجم فروش معمول سالانه رقم نسبتا محدودی است. دشوار شدن حمل شمش فولاد از مبدا کارخانه تا واحدهای نورد در هفته پایانی سال و تعطیلی اغلب واحدها در روزهای ابتدایی سال‌جاری، کاهش نقدینگی واحدهای نورد ظرف روزهای پایانی سال با توجه به افزایش هزینه‌‌‌های معمول روزهای پایانی سال عامل اصلی این عقبگرد تقاضا و حجم معاملات بود.

صنایع تکمیلی به دنبال کاهش قیمت پایه


ظرف ۱۰ماه ابتدایی امسال برابر ۲۵میلیون و ۶۵۰‌هزار تن شمش فولاد در کشور تولید شد که این رقم نسبت به میزان تولید در زمان مشابه سال ۱۴۰۰ رشد حدود ۱۰درصدی داشته است. به بهره‌‌‌برداری رسیدن واحدهای جدید فولادی و کاهش قطعی برق در تابستان عامل رشد تولید در این بازه زمانی بوده است. ظرف بازه زمانی ۱۱ماهه امسال بالغ بر ۶ میلیون و ۵۱۴‌هزار تن شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالای ایران عرضه شد که از این میزان بالغ بر ۳میلیون و ۹۵۰‌هزار تن معامله شد و به این ترتیب ۶۰‌درصد شمش فولاد عرضه‌شده در رینگ صنعتی بورس کالای ایران ظرف بازه زمانی ۱۱ماه سال معامله شده است. البته میزان تقاضا به مراتب بیش از حجم معاملات بود، اما متقاضیان نرخ‌های پایه عرضه شمش فولاد را گران ارزیابی کرده و در بسیاری موارد از خرید منصرف‌‌‌ می‌‌‌شدند.


گران ارزیابی کردن شمش فولاد عرضه‌شده در بازار فیزیکی بورس کالای ایران براساس وضعیت بازار مقاطع طویل فولادی در رینگ داخل و وضعیت صادرات انجام می‌شود. تغییر فرمول تعیین قیمت پایه شمش فولاد برای عرضه در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران ظرف سال‌جاری باعث شد تا نرخ پایه شمش فولاد بیش از قیمت پایه سایر محصولات معدنی رشد کند. این موضوع زمینه بهبود سودآوری فولادسازان را به همراه داشت، اما به تحمیل هزینه به صنایع تکمیلی منجر شد. صنایع تکمیلی موظف به عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما و فروش با نرخی توافقی در این بازار بودند. در این شرایط خرید مواد اولیه با نرخی متناسب با نوسان نرخ ارز در بازار آزاد و فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما با متقاضیان کنترل‌شده، تحمیل زیان به صنایع تکمیلی بود.

کف قیمت میلگرد در ۱۴۰۱؟


میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالای ایران در آخرین هفته اسفندماه به ۲۰‌هزار و ۱۵۰تومان رسید. با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس، قیمت تمام‌شده این شمش برای خریدار برابر ۲۲‌هزار تومان خواهد بود. با در نظر گرفتن هزینه حمل و تبدیل حداقلی، بهای تمام‌شده تولید هر کیلوگرم میلگرد به ۲۵‌هزار تومان می‌‌‌رسد. بنابراین روند مستمر افزایش بهای شمش فولاد در بازار داخل ظرف سال ۱۴۰۱ باعث شد تا میلگرد فولادی نیز رشد نرخی قابل ملاحظه داشته باشد. در این شرایط با توجه به افزایش هزینه تمام‌شده شمش فولاد ظرف هفته‌‌‌های پایانی سال، رشد معمول هزینه تولید با آغاز سال جدید همچون هزینه نهاده‌‌‌های انرژی، حقوق و دستمزد و… احتمال می‌رود که کانال ۲۴ تا ۲۵‌هزار تومان کف نرخ میلگرد فولادی در سال آینده باشد. 

ظرف روز سه‌‌‌شنبه ۲۳ اسفندماه، هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ در بازار آزاد تهران با نرخ ۲۵‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد که این رقم حدود ۴۰‌درصد بالاتر از نرخ فروش آن در ابتدای سال‌جاری بود. اگرچه این رقم، نرخی قابل ملاحظه است؛ اما با توجه به نوسان نرخ ارز در بازار آزاد و انتظارات تورمی کاملا قابل توجیه است. در عین حال افزایش هزینه‌‌‌های تولید نیز باعث می‌شود تا قیمت‌ها در این سطوح جدید تثبیت شوند.

تاریخ:1401/12/24

منبع:دنیای اقتصاد

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

فرصت معدنی توافق با ریاض

فرصت معدنی توافق با ریاض

آغاز دوباره روابط سیاسی و اقتصادی میان ایران و عربستان پس از ۷ سال می‌تواند فرصت خوبی برای توسعه صادرات بخش معدن و صنایع معدنی باشد، اما لازمه این موضوع رفع موانع و گلو‌گاه‌هایی است که زنجیره‌های ارزش در این بخش با آن مواجه هستند و گاه باعث شده تا حضور در بازارهای صادراتی تحت‌تاثیر این چالش‌ها قرار بگیرد.  روابط ایران و عربستان پس از ۷ سال بار دیگر از سر گرفته شد تا فصل جدیدی در روابط سیاسی و اقتصادی ایران آغاز شود. یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند در بحث همکاری‌های اقتصادی نقش‌آفرین باشد، بخش معدن و صنایع معدنی است.

پیش از ورود به این موضوع شاید بهتر باشد نگاهی به برنامه‌های معدنی عربستان داشته باشیم. عربستان در نظر دارد با توسعه سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی وابستگی اقتصاد خود را به در آمدهای نفتی کاهش دهد. جالب است که جذب شرکت‌های استرالیایی در راس اولویت‌های معدنی این کشور قرار دارد و این همکاری دوجانبه با یکی از کشورهای معدنی می‌تواند دستاورد بسیار خوبی در بحث اقتصادی برای عربستان به همراه داشته باشد.

در چشم‌انداز پیش‌بینی‌شده برای سال ۲۰۳۰، عربستان تلاش می‌کند تا درآمدهای خود از مسیر فروش نفت  را کاهش اما در مقابل میزان تولید در بخش معدن و انرژی‌های تجدید‌پذیر را افزایش دهد. نکته مهم این است که این کشور در نظر دارد ۱۷۰ میلیارد دلار برای استخراج از معادن این کشور سرمایه‌گذاری کند که حدود ۶۰‌درصد آن از سوی شرکت‌های خصوصی و مابقی از سوی نهادهای دولتی تامین خواهد شد.

اما در کنار تمایل عربستان به همکاری با استرالیا، حالا با آغاز روابط سیاسی- اقتصادی با ایران، می‌توان شاهد حضور ایران در این بازار بود. جالب است بدانید، صادرات حوزه معدن و صنایع معدنی ایران به عربستان در سال منتهی به قطع رابطه در سال ۱۳۹۴، معادل ۸/ ۸۲ میلیون دلار بوده و با رشد تقاضای آن کشور و توان صادراتی ایران، پیش‌بینی می‌شود صادرات حوزه معدن ایران به عربستان در محدوده ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار در سال آتی دست پیدا کند.

این موضوع بازی‌ای دو‌سر برد برای ایران و عربستان خواهد بود. ایران از مسیر این صادرات، به ارزآوری غیرنفتی می‌رسد و عربستان نیز بخشی از مواد موردنیاز خود را از طریق ایران تامین می‌کند.

در این بین تولیدکنندگان بریکت، آهن اسفنجی، سیمان، فولاد، روی و حتی سنگ‌های ساختمانی می‌توانند سهم خوبی را از آن خود کنند. این در حالی است که عمده صادرات معدن و صنایع معدنی در سال‌جاری به عربستان مربوط به زنجیره فولاد بود که نشان می‌دهد روابط تجاری بین دو کشور قبل از حل اختلافات سیاسی آغاز شده بود. درنتیجه امروز بخش معدن و صنایع معدنی باید خود را برای بهره‌برداری از این فرصت آماده کند. اما حضور در بازار عربستان نیازمند فاکتورهایی است که باید در داخل کشور ایجاد شود در غیر‌این صورت با توجه به همکاری‌های بین‌المللی عربستان با دیگر کشورها، سهم ایران چندان شانسی برای افزایش نخواهد داشت.

همان‌طور که اشاره شد، زنجیره فولاد یکی از بخش‌هایی بود که عمده صادرات به عربستان در سال‌جاری را به خود اختصاص داده است و حالا پس از این توافق می‌تواند سهم بیشتری در بازار عربستان داشته باشد. اما چالش‌هایی در این زمینه وجود دارد که بی‌توجهی به آن می‌تواند به فرصت‌سوزی منجر شود.

توسعه اکتشافات

اصلی‌ترین موضوع برای همکاری‌های خارجی توسعه اکتشافات جهت بهره‌برداری از ذخایر بیشتر است. این در حالی است که در سال‌های گذشته عدم‌توجه به توسعه اکتشافات به موازات توسعه صنایع پایین‌دستی به چالشی تبدیل شد که می‌تواند برخی صنایع را مجبور به واردات مواد اولیه کند. این موضوع به کاهش توان رقابتی و افزایش قیمت تمام‌شده منجر می‌شود. در نتیجه در شرایط فعلی برای توسعه روابط تجاری توسعه در این حوزه باید با سرعت بیشتری در دستور کار قرار بگیرد.  البته در یک سال اخیر همکاری دولت با بخش خصوصی باعث شد تا اکتشافات سرعت بیشتری به خود گرفته و ذخایر بیشتری کشف شود. این موضوع نشان می‌دهد دولت برای توسعه حداکثری بخش معدن باید به بخش خصوصی اعتماد کند.

تامین زیرساخت‌ها

در بحث تامین زیرساخت‌ها صنعت فولاد بیش از هر صنعت دیگری این موضوع را لمس کرده است. کمبود برق و گاز در سال‌های اخیر باعث شده تا برنامه‌های تولیدی محقق نشده یا به سختی به نتیجه پیش‌بینی‌شده برسد. این در حالی است که یکی از دلایل توسعه صنعت فولاد دسترسی به منابع گازی در کنار در اختیار داشتن سنگ‌آهن بود اما حالادر آستانه رسیدن به چشم‌انداز ۱۴۰۴ این صنعت در بحث تامین گاز با چالش همراه است. این موضوع باعث می‌شود تا برنامه‌های صادراتی فولادی‌ها هم با تغییراتی همراه شود، در حالی که یکی از اصول مهم برای موفقیت در صادرات حضور مداوم در بازارهای خارجی است. درنتیجه تامین این زیرساخت در کنار زیرساخت‌های دیگر همچون زیرساخت‌های حمل‌ونقل از مهم‌ترین موضوعاتی است که باید در دستور کار دولت قرار گیرد تا بتواند در راستای فرصت شکل گرفته ارز‌آوری از محل صادرات غیرنفتی را افزایش دهد.

ثبات در قوانین و مقررات

یکی از مشکلاتی که در سال‌جاری بر میزان صادرات فولادی‌ها اثر‌گذار بود، قوانین خلق‌الساعه‌ای بود که گاه به گاه از سوی دولت اتخاذ شده و به مرحله اجرا می‌رسد و نمونه بارز این اتفاق وضع عوارض صادراتی در ابتدای سال بود آن هم در شرایطی که قیمت‌های جهانی با افزایش همراه شدند. این تصمیم توانست میزان صادرات فولادی‌ها را در ۶ ماه اول سال کاهش دهد. حال برای بهره‌برداری تجاری از آغاز روابط سیاسی- اقتصادی ایران و عربستان لازم است ثبات در قوانین و مقررات در اولویت‌های وزارت صمت باشد تا تولیدکنندگان زنجیره ارزش فولاد بتوانند با آرامش و برنامه‌ریزی بلندمدت به فعالیت تجاری خود ادامه دهند. ثبات در قوانین و مقررات لازمه برنامه‌ریزی بلندمدت در روابط تجاری است اما فعالان معدنی و صنایع معدنی همیشه نگرانی‌هایی در این زمینه داشتند که بر برنامه‌های صادراتی آنها اثر‌گذار است.

همان‌طور که اشاره شد آغاز دوباره روابط سیاسی و اقتصادی ایران و عربستان می‌تواند فرصتی مناسب برای توسعه صادرات محصولات معدنی و صنایع معدنی باشد اما پیش از آن باید گلو‌گاه‌های موجود در مسیر توسعه و افزایش تولید از میان برداشته و موانع حل شود، در غیر‌این صورت سهم چندانی از بازار عربستان نصیب معدنی‌ها نخواهد شد.

تاریخ:1401/12/23

منبع:دنیای اقتصاد

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com