برتری تقاضا بر عرضه در معاملات فولاد و مقاطع طویل همچنان ادامه دارد، به طوری که کاهش میزان عرضه، فروش اعتباری و افزایش قیمت پایه در معاملات رینگ داخلی بورس‌کالا به افزایش حدود ۱۰درصدی قیمت شمش فولاد و میلگرد در این بستر معاملاتی طی هفته جاری منجر شد.

از طرفی رشد قیمت‌های داخلی برخلاف روند بهای جهانی محصولات فولادی سبب شده است تا واحد‌‌‌های تولیدی از احتمال کاهش صادرات خود خبر دهند؛ چراکه به گفته این واحد‌‌‌های تولیدی با وجود بازگشت ارز به صورت نیمایی، صادرات محصولات فولادی صرفه اقتصادی ندارد. وزارت صمت و اقتصاد نیز در راستای کاهش التهاب در بازار فولاد تصمیمات جدیدی اخذ کرده‌‌‌اند که می‌توان به لغو عرضه‌‌‌های اعتباری و افزایش میزان پیش‌‌‌دریافت معاملات اشاره کرد.
 

تداوم رشد قیمت میلگرد


التهاب در معاملات محصولات فولادی همچنان ادامه دارد. در حالی که فولادی‌‌‌ها سال جدید را با آرامش نسبی آغاز کرده بودند، بررسی روند دادوستد در بورس‌کالا و بازار آزاد از شروع جریانی معکوس خبر می‌دهد؛ به طوری که روند قیمت‌ها از تداوم جریان صعودی در بازار داخلی شمش فولاد و به تبع آن مقاطع طویل حمایت می‌کند.

چهارشنبه گذشته رینگ داخلی بورس‌کالا میزبان عرضه بیش از ۷۵‌هزار تن میلگرد بود که بررسی میزان عرضه‌ها کاهش ۴۵درصدی نسبت به سطح عرضه‌‌‌ها در هفته گذشته را نشان می‌دهد. همچنین هر کیلوگرم میلگرد با قیمت پایه ۲۲‌هزار و ۷۰۰تومان ارزش‌گذاری شد و نسبت به نرخ پایه خود در هفته قبل رشد بیش از ۱۱درصدی را تجربه کرد. برتری عرضه بر تقاضا به دلیل افت چشمگیر عرضه محصولات نوردکاران به همراه جهش قیمت پایه در نهایت موجب شد تا میانگین قیمت هر کیلوگرم میلگرد به ۲۳‌هزار و ۲۰۰تومان برسد که با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس قیمت تمام‌شده هر کیلوگرم میلگرد در سطح حدود ۲۵‌هزار تومان قرار می‌گیرد. این درحالی است که بررسی قیمت میلگرد در بازار آزاد از معامله این محصول در سطح قیمتی ۲۶‌هزار و ۵۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم خبر می‌دهد.

در واقع با وجود افزایش قیمت میلگرد بورسی به نظر می‌رسد بهای آن همچنان از نرخ میلگرد در بازار آزاد کمتر است؛ مساله‌ای که در نهایت موجب شده است رقابت قیمتی چشمگیر برای این محصول در رینگ داخلی امری منطقی به نظر برسد. همچنین بسیاری از نوردکاران مطرح داخلی ترجیح دادند محصولات خود را در معاملات روز گذشته به صورت اعتباری عرضه کنند؛ مساله‌ای که مورد استقبال خریداران نیز قرار گرفت. با توجه به خریدهای سنگین مشتریان طی ماه‌‌‌های پایانی سال گذشته در رینگ داخلی بورس‌کالا می‌‌‌توان دریافت که بازار در حال حاضر با کسری نقدینگی مواجه است و به همین دلیل خریداران ترجیح می‌دهند دست به رقابت قیمتی برای عرضه‌‌‌های اعتباری بزنند. البته باید توجه کرد که استقبال از عرضه‌‌‌های اعتباری نشان می‌دهد با توجه به پیش‌بینی‌‌‌ها از روند تورم تا انتهای سال‌جاری و انتظارات تورمی، پیش‌بینی مصرف‌کنندگان محصولات پایین‌دست این است که احتمال کاهش قیمت برای مقاطع طویل همچون میلگرد پایین بوده و ترجیح می‌دهند خریدهای خود را حتی در این سطح قیمتی انجام دهند.


معاملات فولاد


بررسی روند معاملات بورس‌کالا نشان می‌دهد که شمش فولاد عرضه‌شده در این بستر نیز با کاهش عرضه مواجه شده است. سه‌شنبه گذشته بیش از ۱۸۵‌هزار تن شمش فولاد ۳SP و ۵SP در رینگ داخلی عرضه شد که برای این حجم از عرضه میزان تقاضایی برابر با ۴۰۰‌هزار تن به ثبت رسید که حاکی از برتری بیش از ۵۰درصدی تقاضا نسبت به عرضه است.

البته باید خاطرنشان کرد، به دلیل رقابت قیمتی سنگین برای این محصول در این بستر معاملاتی برخی از معاملات ابطال شدند. در نتیجه این رقابت قیمتی شمش فولاد که با میانگین قیمت پایه ۱۸هزار و ۱۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه شده بود، در نهایت با میانگین قیمت بیش از ۲۰‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد و به روند افزایشی خود ادامه داد.
به ‌‌‌نظر می‌رسد از مهم‌ترین عوامل تاثیر‌گذار بر ناترازی عرضه و تقاضا معاملات در روز گذشته افزایش عرضه‌‌‌های اعتباری در این بستر معاملاتی بوده است.

رشد بهای فولاد در بازار داخلی در حالی رخ می‌دهد که بهای جهانی محصولات فولادی به‌‌‌دلیل افزایش صادرات چین، پس از لغو محدودیت‌های کووید-۱۹ روندی نزولی را طی می‌کند. در نتیجه صادرکنندگان داخلی برای حفظ سهم خود از بازار ناچار به ارائه تخفیف‌‌‌های بالاتر هستند. این‌‌‌ درحالی است که قیمت‌های داخلی نیز افزایشی بوده و بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که نرخ دلار کشف‌شده برای شمش معامله‌شده در بورس‌کالا در محدوده ۴۱‌هزار تومان قرار گرفته است. با توجه به اینکه صادر‌کنندگان فولاد موظف به بازگشت ارز خود با نرخ نیمای بانک‌مرکزی (۳۸‌هزار و ۲۰۰تومان) هستند و قیمت‌های جهانی هم روند کاهشی را طی می‌کنند، برخی واحد‌‌‌های فولادی مطرح کشور از احتمال لغو برنامه صادراتی خود طی ماه جاری خبر دادند؛ چرا که به گفته این واحد‌‌‌های تولیدی صادرات محصولات با این نرخ‌‌‌ صرفه اقتصادی ندارد.

تصمیمات جدید سیاستگذار برای بازار فولاد


به منظور جلوگیری از تداوم التهاب در بازار فولاد و جلوگیری از جهش دوباره قیمت‌ها همچون اسفندماه گذشته، سیاستگذار نیز به دنبال اتخاذ قوانین جدید در جهت تنظیم این بازار است. به گزارش پایگاه خبری آهن‌نیوز، دیروز نشست مشترک وزارت‌های اقتصاد و صمت با حضور رئیس کل گمرک و مدیرعامل بورس کالای ایران با هدف کاهش التهاب بازار فولاد کشور برگزار شد.

در این نشست تصمیماتی از جمله برگشت میزان پیش‌‌‌دریافت معاملات از بورس‌کالا از ۱۰‌درصد به ۳۰‌درصد گرفته شد؛ امری که از عوامل تاثیر‌گذار بر استقبال خریداران طی هفته گذشته از این بستر معاملاتی شمرده می‌شود. در پی اتخاذ این تصمیم نیز پیش‌‌‌دریافت میزان معاملات در چهارشنبه گذشته به ۳۰‌درصد بازگشت. البته می‌‌‌توان گفت این مساله نیز مانعی برای رقابت قیمتی و کاهش استقبال متقاضیان از محصولات عرضه‌شده، نبوده است.

از دیگر تصمیمات گرفته‌شده در این جلسه می‌‌‌توان به توقف معاملات اعتباری در زمان کسری عرضه و تنها اجرای آن در موارد خاص و با تایید وزارت صمت اشاره کرد. البته این تصمیم تاکنون اجرا نشده و همان‌طور که مشاهده شد، معاملات اعتباری در روزهای گذشته همچنان انجام شده است.

اما با توجه به اتخاذ این تصمیم امکان کاهش چشمگیر عرضه‌‌‌های اعتباری طی هفته‌‌‌‌های پیش‌‌‌رو نیز وجود دارد. در واقع می‌توان یکی از عوامل استقبال چشمگیر از این نوع عرضه‌‌‌ در روز گذشته را افزایش احتمال لغو آن در عرضه‌‌‌های آتی میلگرد و سایر مقاطع طویل فولادی در هفته‌‌‌‌‌‌های آتی دانست.

برخی تحلیلگران معتقدند توافقات جدید وزارت‌های صمت و اقتصاد می‌تواند در کوتاه‌مدت به کاهش بهای محصولات فولادی در داخل منجر شود.

تاریخ:1402/02/07

منبع:دنیای اقتصاد

فروشگاه فولاد، انواع فولاد، فولاد، فولاد در ابعاد و اشکال مختلف، ورق فولاد، تسمه فولاد ، لوله فولاد،میلگرد فولادی، انواع فولاد قالب پلاستیک

قیمت فولاد

همراه : 09121859720

ایمیل : Kabiri.Nima@gmail.com

واگرایی بهای فولاد داخلی از قیمت‌های جهانی

2 thoughts on “واگرایی بهای فولاد داخلی از قیمت‌های جهانی

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *